Alle veje fører til … Randers

I går tog jeg langt om længe mod til mig og gik på opdagelse i Randers på egen hånd. Jeg må med skam erkende, at mine forudindtagede holdninger om Randers’ beskaffenhed blev alvorligt udfordrede.

Stort set ligegyldigt hvor man kommer fra i Jylland, tror jeg man hurtigt kan blive enig om at Randers nok er noget nær det værste sted man kan ende. Den lokale regiolekt er latterliggjort til perfektion i Team Easy-On‘s lade, drævende holdejer Henning Primdahl, og det har været en helt naturlig del af min opvækst i Aalborg at vi gjorde tykt nar af dem fra Randers a‘. Så det var bestemt ikke på grund af Randers’ gode ry, at jeg valgte at flytte til egnen.

Men ærligt talt, så vidste jeg absolut intet om Randers, og jeg må bare indrømme at der har sneget sig en lille spire af begejstring ind i mit sind oven på gårsdagens rundtur ad Stjerneruten.

Det viser sig nemlig at Randers har en stolt historie som middelalderligt handelscentrum med både slot, kloster, masser af fine gamle huse, en smuk gotisk kirke, hele 11 indfaldsveje og egen handskefabrik, den eneste af sin slags i hele Skandinavien. Og gågaderne er fyldt med hyggelige butikker, så jeg fik også svinget Dankortet dygtigt.

På madsiden var der både nedtur og begejstring. Jeg prøvede en rulle med falafel hos Pepitos pizza i gågaderne, hvilket var en tam, slatten oplevelse, selv med både chili og hvidløg. Til gengæld kom jeg forbi Underværket, hvor jeg fandt en grønthandler der sælger frisk koriander (godt nok til 10 kr pr. bundt, hvor jeg er vant til at betale 25 cent) og en snack der reklamerer med byens bedste rullekebab, som jeg må prøve næste gang (selv om forventningerne er ret lave efter Pepito skuffelsen). Der er sågar en vandpibecafé, hvis man skulle få den slags lyster.

Under alle omstændigheder har jeg nu åbnet mit hjerte for Randers. Jeg er sikker på der er mere godt i vente.

Her er lidt billeder fra turen:

Randers Handsker. Mur ved Laksetorvet
Randers Handsker. Mur ved Laksetorvet
Kik til baggård fra gågaderne.
Kik til baggård fra gågaderne.
Rådhustorvet. Statue af Niels Ebbesen, støbt af kanoner fra orlogsskibet Dannebrog!
Rådhustorvet. Statue af Niels Ebbesen, støbt af kanoner fra orlogsskibet Dannebrog!
Detalje fra Niels Ebbesens hus. Efter sigende skal lemmen øverst til højre altid stå åben, så den myrdede Grev Geerts ånd kan komme ud og ind.
Detalje fra Niels Ebbesens hus. Efter sigende skal lemmen øverst til højre altid stå åben, så den myrdede Grev Geerts ånd kan komme ud og ind.
Detalje fra Helligåndshuset, som først var kloster og siden latinskole. Steen St. Blicher har undervist her.
Detalje fra Helligåndshuset, som først var kloster og siden latinskole. Steen St. Blicher har undervist her.

 

Dine tanker/your thoughts: